Hos hjelmvagtlen er han og hun meget forskellige af udseende. Og én af de store forskelle er, at hannen bærer en hjelm. Eller det vil sige, at hans meget bemærkelsesværdige dusk af røde fjer på hovedet minder lidt om en krigers hjelm. Men hjelmen fungerer ikke som beskyttelse. I stedet gør den røde fjerdusk hannen særlig attraktiv over for hunnen. Så jo større og mere rød en hjelm han har, jo mere lækker er han.
Hjelmvagtlen er tilpasset et liv i bambusskove og tropiske skovlysninger med tæt vegetation. Her lever de typiske i små flokke, hvor de med fødderne skraber og leder efter føde i skovbunden. Natten tilbringer de i skovens træer, hvor de er beskyttede mod de fleste rovdyr.
I yngletiden bygger hannen en rede i skovbunden af græs og blade. Her lægger hunnen 4-6 æg, som klækker efter en rugeperiode på ca. 3 uger. Når kyllingerne er kommet ud af ægget, er de hurtigt på benene og kan følge deres forældre ud af reden. Både hannen og hunnen hjælper med at passe og finde føde til kyllingerne i deres første levetid.
Levested: Sydøstasien.
Føde: Frø, store frugter, store biller, skovmyrer og små snegle.
Unger: 5-6 æg.
Alder: 7-20 år.
Størrelse: 25 cm.
Vægt: 200-230g.