Den Afrikanske oksefrø er en af Afrikas største frøer. Det glubske rovdyr kan veje op til 2 kg! I det hele taget er de på mange måder lidt ekstreme. Fx udstøder de et voldsomt kvæk, der lyder som et brøl fra en ko, når de føler sig truet. Det brøle-agtige kvæk har sikkert givet frøen dets navn.
Oksefrøen har lige som alle andre padder brug for vand for at kunne formere sig. I yngelsæsonen samles hannerne i småsøer, damme og vandhuller, hvor de med høje brøle-agtige kvæk, kalder på hunnerne. Hannen kravler nu op på ryggen af hunnen. Og mens hun lægger sine op til 4.000 æg i vandet, befrugter hannen dem. Hannen passer på æggene efter befrugtningen, som vil klække efter et par dage. Æggene udvikles nu til haletudser og til sidst til de færdigudviklede frøer, som kan kravle op på land.
Oksefrøen er en af de mest tilpasningsdygtige padder i verden og den i stand til at overleve i ekstreme miljøet med meget svingende temperaturer, og hvor der kan være udtørret i årevis!
En vigtig tilpasning til tørke og temperatur-udsving er de robuste, stærke bagben med en særlig specialiseret mellemrodsknogle, som gør den til en super-graver. I de perioder, hvor vejret er dårligt, graver den sig simpelthen ned og går i dvale. Nede i jorden er temperaturen mere stabil, og for at undgå udtørring ændrer frøen desuden de yderst hudlag til en næsten vandtæt puppe. Her ligger den så og venter på regn, og på at forholdene på jordoverfladen i det hele taget igen er blevet passende.
Levested: Afrika.
Føde: Mus, insekter, padder, slanger, haletudser.
Æg: 4000 æg.
Alder: 45 år.
Vægt: op til 2 kg.